Тържество на вярата в спасението е Бъдни вечер

контакти

На Бъдни вечер поглеждаме със сърцата си към небето в очакване на най-чудното събитие в човешката история. Един от най-светлите моменти на бдение за християнското семейство и тържество на вярата в спасението, което ще ни донесе Рождество Христово.

Празникът на 24 декември е посветен на дома, на огнището, на предците. Всички се събират около трапезата на тържествена вечеря. На нея, както повелява обичаят, се нареждат задължително нечетни 7, 9 или 11 постни блюда. Характерни ястия са фасул, чушки с ориз, туршии, варено жито, тиквеник, ошав, мед, орехи, плодове.

По стара традиция, преди нареждането на празничната трапеза, стопанинът на къщата запалва специален пън в огнището. В жаравата той поставя т. нар. бъдник, подготвен от крушово, дъбово или буково дърво. В издълбана в него дупка се налива вино, зехтин, поставя се и тамян. По искрите от огъня се гадае каква ще бъде следващата година.

Именици на Бъдни вечер са Евгени, Евгения, Жени и др.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук