ТЪРГОВЦИ МАНИПУЛИРАТ КЛИЕНТИ С УСТНИ ОБЕЩАНИЯ

Понякога търговците прибягват до манипулации за привличане на клиенти, като предоставят устно заблуждаваща или невярна информация, предупреждават от Комисията за защита на потребителите /КЗП/. Оттам твърдят, че поне 10% от сигналите са свързани с оплаквания на граждани, че търговци ги подлъгват с устни обещания или поемат ангажименти, които впоследствие не изпълняват.

Законът за защита на потребителите задължава търговците да предоставят по ясен и разбираем начин определена информация за предлагани стоки и услуги. Тя касае основни характеристики на продуктите, цена, възможни рискове, гаранция и т. н. Законодателят е предвидил възможността тази информация да става в писмена форма или по друг подходящ начин, включително устно. Потребителите, обаче, трябва да знаят, че писмената информация има по-голяма юридическа сила от устната.

КЗП съветва клиентите да избират търговци, които дават повече информация в писмен вид – чрез етикети, каталози, брошури, флаери, табла, сайтове, касови бележки, гаранционни карти и др. Още повече трябва да се внимава при подписването на договор. Подписаният договор обвързва с дългосрочни задължения и може да бъде развален единствено в съда и то при условие, че той отсъди, че правото е на страната на потребителя.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук