Турция строи успореден на Босфора канал. Истанбул става като остров

Турция разкри, че строителството на канала, за който от години се говори и който според турските власти има за цел да облекчи Босфора от претовареността му с преминаващи кораби, ще започне тази година. Министърът на транспорта Ахмет Арслан посочи и маршрута на новия воден път, свързващ Черно и Мраморно море, пише standartnews.com.

Босфорският проток е един от най-натоварените коридори в света. През пролива за 2016 г. са преминали 42 000 кораба в сравнение с 16 800 през Суецкия канал същата година. Той е единственият морски изход към океаните за България, Румъния, Украйна, Грузия и за черноморските пристанища на Русия.

Ахмет Арслан разкри откъде ще мине новият канал, наречен „Истанбул“, който ще свърже Черно с Мраморно море. Така ще се намали трафика през Босфора, който сега е единствената връзка между двете морета по пътя към Средиземно море.

Новият воден път ще е успореден на Босфора и фактически ще превърне европейската част на мегаполиса Истанбул в остров, отделен от Европа. През него ще преминават по 130-160 кораба дневно, включително, 300 000-тонни супертанкери.

Засега, не се коментира колко ще струва проектът и колко време ще отнеме изграждането на канала. Но според предварителни неофициални оценки, стойността му е около 14 млрд. евро, а срокът за изпълнение може да достигне 5 години.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук