ТУРЦИЯ ПЪРВА ПО ОБОРОТ С БЪЛГАРИЯ, ТЪРСИМ БАЛАНС

Българо-турски форум
контакти

Турция заема първото място по оборот с България. Нашият износ за югоизточната ни съседка обаче е много по нисък, отколкото вноса оттам. Трябва да търсим варианти това да се промени, да намерим баланса. Изнасяме повече суровини, но не е зле да почнем да правим това и що се отнася до хранителните продукти. Това заяви Янчо Янев, председател на Хасковската търговско-промишлена палата на българо-турски бизнес форум, провел се в Димитровград в зала „Гроссето“. Той обърна внимание на турските предсавители, че в България в момента данъците са най-ниски, сравнено с останалите страни от Европа. От друга страна, има стабилна банкова система.

Форумът премина под надслов: „Развитие и перспективи за региона“. Откри го кметът Иво Димов. Представи географското и икономическо състояние на общината. Наблегна на това, че оттук минава пътен коридор 9 – Русе – Маказа. Скоро ще бъде открит и граничния пропускателен пункт при прохода в Източните Родопи. През Димитровград минава жп линията Пловдив – Свиленград, изгражда се автомагистрала /АМ Марица/, в близост е бившето военно летище в Узунджово, което след време може да се превърне в модерно карго такова. Не на последно място – 33 % от продукцията в региона идва от Димитровград.

Гостите от Турция бяха водени от кметовете на общините Текирдаг и Малкара – Адем Далгъч и Бирол Кая. Те също направиха презентация в икономически план на своя регион. Пристигнаха председателите на търговските палати в двата града – Денгиз Гюнай и Омран Билгин.  Заедно с тях дойде делегация от 30 бизнесмена.

Областният управител Ирена Узунова поздрави участниците. Издаде в аванс, че на 28 март в Хасково, заедно с Янчо Янев, ще посрещнат областния управител на Одрин.

След официалната част, представители на българските и турски фирми осъществиха неформална среща, с цел осъществяване на контакт. Организаторите се бяха погрижили да поканят представители от сходни бизнеси. Сред тях – селско стопанство, хранителна и машиностроителна промишлености, търговия, текстил, строителство и др. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук