Турция заема 4-то място в българския износ и 5-то във вноса

Турските инвестиции в България са 80,8 млн. евро за 2017 г., а за периода от 1996 г. – 1 млрд.

Турция е един от водещите търговски партньори на България. Югоизточната ни съседка заема 4-то място в българския износ и 5-то място във вноса. Това изтъкна министърът на икономиката Емил Караниколов по време на Българо-турски бизнес форум в Истанбул. В него участваха над 150 български и турски фирми, съобщават от Министерството на икономиката.

Географската близост и потенциалът на пазарите предопределят висока активност между българските и турските фирми. „Двустранната търговия е балансирана, като за 2017 г. е почти 4 млрд. евро. Българският износ за Турция надвишава 2 млрд. евро, заема 7.8% от общия износ и бележи ръст от 10%. Вносът от Турция е 1,9 млрд. евро, като заема 6.3% от общия внос и бележи ръст от 17.3%“, подчерта Караниколов.

Икономическият министър заяви, че за периода 1996 – 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на над 1 млрд. евро, а за 2017 г. те са в размер на 80.8 млн. евро. „Тези цифри категорично потвърждават важното значение на Турция като външнотърговски партньор на страната ни.“, подчерта Караниколов.

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук