Турците издирвали Левски по неизвестна досега снимка на Апостола

Турските власти са издирвали Васил Левски по неизвестна досега снимка на Апостола. Такова обосновано предположение направиха директорът на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово Дора Чаушева и колегата й уредник в музея Виктор Комбов, на пресконференция в галерия „Средец“ на Министерството на културата, съобщават оттам.

Неизвестната досега за широката общественост снимка е намерена в Османския архив в Истанбул, а откритието е направил Виктор Комбов.

Предположението се основава на надписа на гърба с описание на Апостола. По думите на Чаушева и Комбов, снимката е най-сходна с елипсовидния портрет на Левски, направен във фотоателие в Букурещ след заседание на Българския революционен централен комитет /БРЦК/ през май 1872 г. А османските власти се сдобиват със снимката вероятно чрез агентурната си мрежа във Влашко – направо от фотографското ателие.

Специалистите показаха още Указ на БРЦК, Окръжно писмо и квитанции. Останалите намерени документи сега се превеждат от османотурски и вероятно съдържат информация за Левски и революционната организация – предхождат залавянето на Апостола и се отнасят до следствието срещу други революционни дейци, след ареста на четата на Димитър Общи заради обира в Арабаконашкия проход, обясни Дора Чаушева.

Виктор Комбов отива в Истанбул, след като турски експерти са известили българските си колеги, че в Османския архив вероятно могат да се намерят още документи за Левски. „Има какво да се търси в архивите в Турция, където още по-резултатна би била работата на български специалисти по османотурски, струва си да се рови и в архивите в Букурещ и Белград – откриват се нови неща за нашата история и в частност за Левски”, отбеляза Дора Чаушева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук