Турски фирми от програмата за самолети F-35 обмислят производство на части в България

Завод между Димитровград и Хасково – сред хипотезите?

Фирми, занимаващи се с производство на самолети F-35 в Турция, обмислят преместване на бизнеса в България. Причината – предвиждани санкции на САЩ към страната им. Информацията се появи преди ден в турския сайт  borsatek.com и малко по-късно бе разпространена от български издания.
контакти

Медията посочва свои източници, според които компаниите, произвеждащи части в Ескишехир и най-вече фирмата Alp Aviation, са насочили поглед към България. Това се свързва с наложените американски санкции, които предвиждат забрана Турция да получава доставки на изтребителите 5-о поколение, части и оборудване за тях, включително – да ги произвежда. Турция към момента изработва 937 детайла, включително корпуса на F-35 и по-голямата част от съоръженията за кацане.

Всичко това прави логична възможността за изместване на производството в България. Така турските компании биха се защитили от американските забрани.

Според родни електронни издания, сред оглежданите места за завод е територията между Хасково и Димитровград, която постепенно се превръща в индустриална зона. Предимствата на мястото са близостта на автомагистрала „Марица“, подходящо жп трасе, както и успешното развитие на други турски инвестиции в региона.

Преди малко повече от година в Димитровград бе представен бизнес каталогът „Инвестиционна дестинация – Димитровград, поле на възможности“, презентиращ града като една от най-бързо разрастващите се инвестиционни локации в България. Преди това, пък, бе подчертано, че Димитровград и Хасково стават гореща точка за инвестиции…

Същевременно, Ескишехир не е чак толкова далече – на около 600 км по път и 500 км по въздух. Населението на провинцията е малко над 480 хиляди жители. Тя се откроява в клъстера на отбранителната индустрия, развиват се още селското стопанство, хранително-вкусовата, машиностроителната, циментовата и текстилната промишленост. Разполага с голям шосеен и железопътен възел.

Снимка: pixabay.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук