ТУРНИР „ЕНЮ ВЪЛЧЕВ“ ЩЕ СЪБИРА БОРЦИ В ДИМИТРОВГРАД

контакти

Турнир „Еню Вълчев“ ще организира следващата година Българската федерация по борба. Той ще стане традиционен и ще се провежда в Димитровград. Подробности допълнително ще станат ясни, съобщи председателят на Федерацията и заместник-председателят на Българския олимпийски комитет Валентин Йорданов.

Enio-Valchev-5Той бе днес в Димитровград при откриването бюст-паметника на големия шампион по борба Еню Вълчев, намиращ се в градинката до жп гарата. Негов скулптор е Благой Апостолов. В началото на събитието водосвет на Еньовден отслужи архиерейският наместник отец Георги.

Дълбоко съм трогнат, че обществеността на Димитровград припознаха Бат, Еню като герой на българската, световна и олимпийска борба. Гордея се, че Димитровград се нарича градът на Еню. Никой паметник не може да замени живия човек, но за поколенията той бъде свят символ на българската сила, чест и достойнство, заяви Валентин Йорданов.

Монументът бе открит от кмета Иво Димов и Теньо Вълчев, син на шампиона. Градоначалникът благодари на всички, помогнали паметникът да стане факт. Еню Вълчев ни завеща една традиция. Показа ни как трябва да се работи и да се труди един спортист. Завеща ни традиция, която Димитровград пази, каза той в словото си. Теньо Вълчев, от своя страна, подчерта, че този паметник ще мотивира младите хора, след като прочетат списъка с титли, да последват примера му.

На събитието присъстваха още областният управител Добри Беливанов, председателят на ОбС Стефан Димитров, общински съветници, кметът на Тополовград Божин Божинов, големият шампион по борба Александър Томов, спомоществователят Тодор Бояджиев и др.Enio-Valchev-4

Роден в старозагорското село Полски градец, Еню Вълчев започва спортната си кариера като състезател на „Миньор“ – Димитровград, за да премине през ЦСКА и „Левски Спартак“. Той е носител на пълен комплект олимпийски медали – златен от Токио през 1964 г., сребърен от Мексико през 1968 г., бронзов от Рим през 1960 г. Световен шампион е от Толедо през 1962 г. Носител на два сребърни и бронзов медал от световни първенства. Двукратен европейски шампион. През 2005 г. е въведен в Залата на славата в САЩ, награден с почетен знак на президента на Република България за изключителни заслуги в развитие на борбата и по случай 70-годишния му юбилей през 2006 г. От 1969 г. Еню Вълчев е почетен гражданин на Димитровград, неговото име носи и залата по борба в Димитровград.

Ban-ODПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук