Три романа „Под игото“ са продадени в книжарница „Знание“ за година

69 са го заели от библиотеката

Не повече от три-четири романа „Под игото“ са продадени в книжарница „Знание“ в Димитровград от началото на годината досега. Става дума за съкратен вариант на изданието, предвидено за ученици. Няма спомен някога да е продавано или поръчвано пълното издание на произведението на Иван Вазов.

За същия период, в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ романът е зает общо 69 пъти – 54 в детския и 15 в отдела за възрастни читатели, което до голяма степен, се дължи на задължителния материал в училище.

Представяме информацията, покрай разразилите се коментари около т. нар. нов превод на романа на Вазов на съвременен български език, каквото и да означава това, които ескалираха и в протести в родното място на патриарха на българската литература – Сопот.

В публикации и репортажи се обяснява, че над 6000 архаични думи са подменени в новото издание. Сред цитираните примери – чучур става чешма или извор, глъчка е преведена като гласове, ятаган – сабя, аферим – браво, будала – глупак/наивник, комат хляб – парче хляб, гологлав – без калпак и т. н.

В Детския отдел на димитровградската библиотека най-заемана е поредицата „Дневникът на един дръндьо“ – 95 пъти. Следват – разкази на Йордан Йовков (67) и разкази на Елин Пелин (65).

В отдела за възрастни най-вземаните за вкъщи книги са  „Увлечението“ от Сандра Браун – 27 пъти, „Кървава мъгла“ от Томас Енгер (24), „Целуни ме така“ от Лора Трентъм (23)…

В „Знание“ като топъл хляб се харчи Алманах на българската история, създаден около риалитито „Фермата“. Често периодично се купува романът на Мария Лалева „Живот в скалите“. Като цяло обаче, много книги не се купуват, още по-малко – българска литература, подчератват в обекта. Има изключения, когато се появи голям автор или нещо нашуми. Най-много се продават детски книги и енциклопедии. Новият превод на „Под игото“ в книжарницата не е зареждан.

Няма как да се провери колко човека имат „Под игото“ в личните си библиотеки. Преди години бе актуално да попълваш секцията в хола с книги, за разлика от сега…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук