Три месеца уседналост за гласуване на евроизборите

контакти

Във връзка с предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България, които ще се проведат между 6 и 9 юни 2024 г., е налице изискване за уседналост.

Право да избират членове имат гражданите, които са „живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.

Изискването е записано в Изборния кодекс, обръща внимание Централната избирателна комисия (ЦИК) и посочва, че това означава:

– за български гражданин – да има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на Република България или постоянен адрес на територията на Република България и настоящ адрес в друга държава – членка на Европейския съюз;

– за гражданин на друга държава – членка на Европейския съюз – да има адрес на пребиваване на територията на Република България или на друга държава – членка на Европейския съюз.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук