Три месеца власт: Среден 3 за „Борисов 3“, 3% разлика между ГЕРБ и БСП

В обществото доминира песимизъм. Само 18 % разчитат на подобрение, посочват от „Медиана“

Национално представително изследване за страната, бележещо три месеца от новата власт, публикува агенция „Медиана“. То е проведено в периода от 12 до 18 юли с 1002 човека в 125 точки в страната. Изследването е правено преди скандала със суджуците, който вероятно ще се отрази на обществените нагласи, подчертават от агенцията.

Оценката за правителството „Борисов 3“ по шестобалната система е среден 3,39. Ако днес имаше парламентарни избори, за ГЕРБ биха гласували 24%. БСП биха предпочели 21,5 на сто от избирателите, показват данните.

ГЕРБ привлича традиционните си избиратели, които са в рамките на една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние. БСП очевидно е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3 % след основния си политически опонент, се казва в изследването.

Патриотите се радват на 7,8% народна любов. Участието във властта не им се е отразило негативно. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори.

„Воля“ се намира под бариерата, с 3,4%. Понесла е  тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още, обаче, е на границата за влизане в Парламента.

ДПС държи 6,7% електорална подкрепа и продължава да бъде основната партия на българските турци. ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната.

Реформаторският блок продължава да води своеобразен задгробен живот, посочват от „Медиана“. Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на едни избори биха гласували за него.

Далеч от Народното събрание, при избори днес, са „Да, България“ (1,2%), „Движение 21 (0,7%) и АБВ (0,6%). Друга партия биха подкрепили 1% от избирателите, а малко под 30% не биха гласували.

В обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната. Само 18 % разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване, са близо два пъти повече – 34 %, отчитат от „Медиана“. Още за изследването – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук