Три медала за състезатели от Combat Sport на турнир по бойното изкуство „Сан-Да“

Три медала на турнир по „Сан-Да“ в София завоюваха състезатели на спортен клуб по бойни изкуства Combat Sport – Димитровград. За клуба те спечелиха и трето място и отборна купа за представянето си на състезанието, съобщи треньорът Павел Димитров.

Александър Христов спечели златен медал при мъжете в категория до 70 кг. Александър Павлов завоюва сребърен медал при мъжете в тежката категория. Тони Панев също спечели сребърен медал при юноши в категория до 88 кг.

Момчетата играха мъжки и се справиха отлично. Много съм доволен, защото „Сан-Да“ е моя пръв боен спорт. С него започна кариерата ми на спортист и състезател в бойните спортове, през 1993 г., коментира Павел Димитров.

Павел Димитров, вторият отляво надясно, с отборната купа

През годините той се е състезавал, бил треньор и съдия, организирал е и две държавни първенства в Димитровград. Това става преди клубът да вземе решение да се насочим към смесените бойни изкуства, поради по-големите възможности за изява на състезателите и по комплексните тренировки в ММА. Преди години Димитров издава и кратко ръководство – методика за тренировки по „Сан-Да“, в електронен вариант.

На състоялия се в София турнир по „Сан-Да“

Моите тренировъчни методи дават отлични резултати, подчертава Димитров, базирайки се на постигнатите през годините много успехи и златни отличия. В България са много малко хората, които тренират „Сан-Да“. Радвам се, че аз и състезателите от нашия клуб сме сред тях, допълва той.

„Сан-Да“ е част от китайските бойни изкуства УШУ или по-известни от филмите за Кунгфу. Това е правилник за спортни двубои, подобни на кикбокса, с хвърляния на земята, но без борба.

Състезателите са екипирани с боксови ръкавици, каски и протектори на краката. Срещите се играят на ринг или на специална платформа. Всеки удар с ръка носи една точка, а всеки ритник е две точки. Забранени са атаките в слабините, в коленете и в тила. Специфичното в „Сан-Да“ е, че правилникът позволява голям набор от хвърлящи техники и подсечи. Всяко поваляне на противника на земята носи три точки. Срещата може да се спечели по точки или с нокаут. Това е фул-контактен правилник, който дава много добра подготовка и за ММА срещи.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук