Три изложби представя Градска библиотека „Пеньо Пенев“

Три изложби представя Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Те бяха открити днес и са посветени на 75-годишнината на Димитровград.

Първата и най-голямата е „Димитровград в художествената литература“. Тя показва градът с неговия специфичен начин на създаване и цялата позитивна енергия, която е вдъхновявала много творци, сподели директорът на библиотеката Валентина Терзиева. Втората е юбилейна документална изложба „100 години проф. Панчо Русев“, третата е посветена на хумора и сатиртаа от първите години, в които се е изграждал Димитровград. Те ще останат за посещение до 20 септември.

Благодаря на целия екип на библиотеката и на директора за всичко, което правите, за да се развива този храм и да се радва на огромен интерес на димитровградчани, каза кметът на Димитровград Иво Димов, който участва при откриването.

Експозицията „Димитровград в художествената литература“ съдържа ценни издания с поезия и проза, вдъхновени от бригадирския ентусиазъм още в първите години на строителството на Димитровград. Стихове, разкази, очерци и романи са посветени на този уникален младежки дух, който е вплетен в темелите и основите на новия град с идването на хиляди млади хора, за да остане завинаги в литературата като Градът на младежта и на мечтите. Сред именитите поети и писатели, творили за Димитровград, са Пеньо Пенев, Елисавета Багряна, Божидар Божилов, Мария Грубешлиева, Ламар, Лада Галина, Николай Зидаров, Камен Калчев, Иван Радоев, Павел Матев, Диньо Добрев, Ангел Стоилов и много други. В последващите години свой отпечатък за града с писаното слово оставят и лауреатите на националната литературна награда „Пеньо Пенев“.

Документалната изложба за проф. д.ф.н. Панчо Русев, носител на званието „Почетен гражданин на Димитровград“ за изключителни постижения в областта на българската наука и култура, е съставена от негови научни трудове. Именитият димитровградчанин е оставил след себе си множество философски изследвания, произведения и статии, част от които са публикувани в Австрия, Белгия, Испания, Индия, Русия, Турция и др. Издал е близо 20 книги, сред които избрани произведения в 10 тома през 2008 г. Проф. д.ф.н. Панчо Русев е първият уредник в Историческия музей в Димитровград, в периода от 1951 до 1959 г. Работил е и като учител в димитровградска гимназия. През 2012 г., по повод на своята 90 годишнина, той дари на родния си Димитровград личната си сбирка с академична литература от над 2000 тома, която се съхранява в Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

В уникална изложба с хумор и сатира са представени карикатури, рисунки, епиграми и материали, публикувани в първия вестник на Димитровград – бригадирския бюлетин „Млада гвардия“, в периода 1948 – 1949 г. Творбите представят злободневни теми от трудовия делник на бригадирите от различните бригади, които щафетно изграждат младия град. В карикатурите и текстовете има както похвали към всеотдайните бригадири, така и другарска критика към онези, които си позволяват да кръшкат от неотложната и тежка работа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук