Три заблуди в бюджетната политика посочи Николай Василев

контакти

През последните дни, включително и вчера, премиерът два пъти нарече бюджета за следващата година балансиран и аз се чудя, за да не използвам думата лъжа, как да го нарека това нещо, как е възможно управляващите, които отвориха епоха на най-големите бюджетни хронични дефицити и най-бързото покачване на дълга не от Освобождението, както каза Делян Добрев, а според мен от хан Аспарух досега, да наричат тази политика балансиран бюджет. Пак да ви кажа, за да не казвам лъжа, ще използвам думата заблуда. Според мен Денков е заблуден от своите икономисти, ако има такива, заяви пред БНТ бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

Денков е учен човек и вярва в науката и аз съм бивш любител астроном и също вярвам в науката. Знам, че е имало хора през Средновековието, които са вярвали, че светът е плосък, земята е плоска и тя стои върху три слона – това са три заблуди и ще ви кажа кои са те, продължи Василев.

Едната е, че има някакъв избор или дилема между гарантирана бедност с бюджетни излишъци и някакви високи европейски доходи с бюджетни дефицити. Според мен това е измама. Най-добра беше фискалната политика между супер бедната 97 г. и 2020 г. – това бяха 23 години на възход и през всяка една от тези години имаше ръст на доходите. Това не е гарантирана бедност. Съответно, през 96-97 г. имаше катастрофална бюджетна политика, подобна на сегашната и имаше голямо обедняване. Така че това е една голяма заблуда.

Втората заблуда е, че по-високият дефицит води до по-висок растеж. Добре, като е така тази година, като има планиран дефицит от 5.5 млрд. лева, защо има растеж само 1.8 %? Това, че западното общество минавало в такава политика, тя според мен е грешна и аз не я харесвам. Като цяло десетилетие Европа има толкова големи дефицити, защо има толкова мижав растеж? Защото това е заблуда. Това е като слоновете от плоската земя.

Третата заблуда е, че ако едно правителство или държавник не прави нищо, не прави никакви реформи и раздава колкото се може повече пари, печели избори и остава в историята с някакво достойно място. Това заяви Николай Василев в първата част на разговора и заяви, че сегашните управляващи са популисти и му приличат на левичари.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук