Три дилеми пред Бойко Борисов за президентския вот

контакти

Три са дилемите пред Бойко Борисов за президентския вот. Има основна и други три – следващи от нея.

Основната – да бъде или да не бъде кандидат за президент. Другите две – ако е кандидат, какво ще последва при успех, и какво ще последва при неуспех. Третата – ако кандидатът е друг.

По-скоро, малшанс за лидера на ГЕРБ и министър-председател в три предходни правителства е, че президентският и парламентарен вот съвпадат. Ако е кандидат за президент, няма да може да бъде водач на листа, което освен че не е добре за ГЕРБ, по-трудно става да се мисли за „Борисов 4“… и обратно, ако е водач на листа, няма как да е кандидат за президент.

Да разгледаме варианта, при който първият в ГЕРБ е кандидат за „Дондуков 2“, но губи изборите. При това положение загубата по всяка вероятност ще е от настоящия президент Румен Радев. Това ще е лошо стечение на обстоятелствата за Бойко Борисов, тъй като ще е претърпял поражение от основния си конкурент. Оттук ще последват ред психологически ефекти, независимо от обясненията за неуспеха… особено след отправените атаки и обвинения в предходните дни и месеци, които няма да намерят оправдание.

Борисов – президент. При това положение успехът ще е грандиозен. Сразен ще е основният опонент и Бойко Борисов ще получи своя уникален шанс да заличи всички натрупани негативи, безусловно. Дали обаче тази победа няма да е до голяма степен пирова? Защото на кого ще остави ГЕРБ и би ли имал Борисов същата сила в партията след като се завърне евентуално след 5, а с известна доза вероятност, след 10 години, ако изкара втори президентски мандат? Ами през това време кой ще реди листите на ГЕРБ за следващи парламентарни избори? И дали няма да го позабравят през този период…? И ще се получи ли нещо като (Вечерното) шоу на Слави, но без Трифонов?

За справка, накратко, за Георги Първанов. Лидерът на социалистите стана президент, изкара два мандата, върна се в редиците на БСП, сравнително бързо си тръгна и т. н. За справка и за Цветан Цветанов. В първите години той оглави основаната от Борисов партия ГЕРБ, докато беше кмет на София, след това си пое партийното управление, до днес. Нещата обаче най-вероятно няма да бъдат същите след изкарването на един или два президентски мандата, най-малкото заради дългите години и многото вода, която ще изтече…

Основно обвинение срещу Румен Радев е, че не се държи като президент на всички, че е разединител на нацията, вместо обединител. С две думи – трябвало е да бъде равноотдалечен, но съзнателно е търсил друга роля, близка до партийната. Дали ако Бойко Борисов стане президент, ще бъде антипод на Радев, няма как да кажем. Ако приемем, че да, това би го отдалечило от ГЕРБ (по примера на Първанов, може би).

Дали ще бъде добър или лош вариант за ГЕРБ, евентуално със СДС, издигането на друг кандидат за президент, за Бойко Борисов няма особено значение, но не съвсем. Ако другият кандидат спечели, добре, ще покажат, че са били правилни критиките и продължават напред. Ако загуби, нищо съществено не се променя, критиките продължават, до следващите избори. Независимо от изхода при този вариант, това ще се отрази минимално на образа на Бойко Борисов – леко негативно или леко позитивно. Има обаче една малка подробност и тя е свързана с резултатите от парламентарния вот, защото може да се появи възможност ГЕРБ-СДС да участва в управлението, колкото и далечна да изглежда към момента.

В ГЕРБ показват сила с твърденията, че имат почти цяла скамейка с кандидати за президентския стол. Доколко това има значение, нека други да преценят. Едно е ясно, накрая ще остане само един на „Донкуков 2“. Кой ще е той/тя, зависи от волята на народа или поне на онази част от него, която отиде до урните/машините.

Снимка: eurocom.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук