ТРИ ДЕНА ГОРЕЩНИЦИ

контакти

С началото на седмицата започват трите най-горещи дни в годината. На 15, 16 и 17 юли отбелязваме т. нар. Горещници, маркирайки най-високите температури. Според народния календар, тези три дни жарещата топлина на слънцето е най-силна и се отдава почит на огъня. Те носят конкретни имена – Чурута, Пърлига и Марина Огнена. През този период не се извършва никаква селскостопанска дейност, не се работи на полето, забранява се и къщната работа, не се пече хляб. Също така не се пали огън и не се поддържа огнището. Ако някой наруши забраната, градушка или пожар ще унищожи реколтата. Тази вяра била дълбоко вкоренена в разбиранията на хората. Празниците са съпроводени с молитви за дъжд, но понякога и за суша.

Прогнозата за времето сочи, че температурите по време на горещниците ще бъдат около 30 градуса. В понеделник ще бъде слънчево, с разкъсана облачност. Във вторник и сряда са възможни превалявания, съпроводени с гръмотевици. След това, до края на седмицата ще е ясно, с леко повишаване на температурите. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук