ТРИМА УЧИТЕЛИ ОТ РЕГИОНА ПРЕМИНАХА ОБУЧЕНИЕ В ЦЕРН

[quote]ГРУПАТА ВКЛЮЧИ 39 ПРЕПОДАВАТЕЛИ, ПОДБРАНИ СЛЕД КОНКУРС НА МОН[/quote]

Трима учители от региона бяха на обучение в Европейския център за ядрени изследвания /ЦЕРН/ в Женева. Това са преподавателите по информатика и информационни технологии – Катя Гочева /ОУ „Пенчо Славейков“ – Димитровград/, Добринка Донева /ПМГ „Иван Вазов“ – Димитровград,, Гергана Петрова /ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково/. Обучението продължи малко повече от седмица, осъществено по Националната учителска програма за обучение на преподаватели.

Квалификационният курс се организира и финансира от Министерството на образованието и науката /МОН/. Учителската програма за обучение на инженери-педагози се изготвя и провежда съвместно от образователния офис в ЦЕРН, Института за ядрени изследвания и ядрена енергия – БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Института по системно инженерство и роботика – БАН.

auto-bannerБлагодарение на сътрудничеството, от 2008 г, досега са се обучили 536 учители – физици, химици, информатици, инженери и директори на математически и природоматематически гимназии. Поредната българска група включи 39 учители от цялата страна, подбрани след конкурс на МОН. Ръководители на групата от учители посетили ЦЕРН бяха Свежина Димитрова – директор на Националната обсерватория  „Николай Коперник“ във Варна и Ремдие Ибрям – главен експерт в отдел квалификация и кариерно развитие в МОН.

Обучението премина на български език, водено от наши и чужди учени, работещи в ЦЕРН. В рамките на програмата преподавателите  посетиха тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS, контролния център на Големия Адронен Колайдер (LHC),  IdeaSquea, AMS експеримента, CCC (CERN ControlCenter), СМS детектора, който се намира на 100 метра под земята и е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук