ТРИМА ОТ ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ В ОбС ЗА Д-Р ПАЛАШЕВ, ВМЕСТО АДВОКАТ ТАШЕВ

Да бъде сменен Тодор Ташев като представител на община Димитровград в областната комисия за изготвяне на Национална здравна карта. Това се иска в докладна, изпратена до изпълняващия длъжността кмет на Димитровград Светослав Стойков, изготвена от ПК „Здравеопазване и социални дейности“ в ОбС, чието заседание се проведе днес.

На заседанието на постоянната комисия са присъствали трима – председателят й д-р Вълчо Митрушев, членовете Николай Христов и Виолета Желева. Секретарят Катя Панева и третият член Антония Филева предварително са информирали, че няма да имат възможност да вземат участие.

Комисията по здравеопазване подкрепя решението на Медицинския съвет на МБАЛ „Света Екатерина“ представител на община Димитровград в областната комисия да бъде определен д-р Валентин Палашев, се казва в изготвената днес докладна.

В доводите се уточнява, че нито членовете на Здравната комисия, нито общинските съветници, като колективен орган, или ръководството на болницата са били уведомени за едноличното решение на председателя на Общински съвет – Димитровград Стефан Димитров, да излъчи Тодор Ташев  за представител на общината за изготвяне на Национална здравна карта. И се допълва, че едно такова назначение е незаконосъобразно. Освен това Комисията определя Тодор Ташев като човек, който не притежава нужната компетентност и познания за структурата и дейността на МБАЛ „Св. Екатерина“…, за да участва в заседанията за изработване на Национална здравна карта.

До ситуацията се стигна, след писмо на областния управител, във връзка с изготвянето на здравната карта. По компетентност, на 23 септември изпълняващият длъжността кмет Светослав Стойков информира председателя Стефан Димитров, че за излъчването на представител за изработване на областна здравна карта е необходимо ОбС да номинира такъв. Същия ден Димитров информира Стойков, че представителят в комисията, излъчен от Общинския съвет, ще бъде Тодор Ташев. На 5 октомври Стойков информира Министерството за здравеопазването и Регионалната здравна инспекция /РЗИ/, че ОбС номинира Ташев. Това идва като отговор на писмо на здравния министър Петър Москов, от 1 октомври. В него се казва: В случай, че при назначаването на комисиите за изработване на областните здравни карти не бъдат определени представители на общините по Закона за местното самоуправление и местната администрация в 15-дневен срок от получаване на искане за определянето им, за представители на общините се смятат съответните кметове или оправомощени от тях лица.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук