Третият мандат – върнат. ЦИК иска избори на 23 април

БСП върна като неизпълнен на президента третия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство. Така се провали последният шанс 48-ото Народно събрание да формира редовен кабинет. Отиваме на пети поред предсрочни парламентарни избори. Предстои държавният глава да каже кога ще разпусне Парламентът и да обяви датата на вота. Той трябва и да назначи ново служебно правителство, като за момента се знае, че сегашният служебен министър-председател Гълъб Донев ще бъде отново премиер.

Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат, но не се събра мнозинство и съгласие за излъчване на редовен кабинет, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като върна папката с третия мандат.

Поздравявам ви за усилията за съставяне на кабинет в една много трудна политическа обстановка. Явно и този път тя не намери разрешение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори, заяви президентът Румен Радев.

За 23 април ще организираме изборите без стрес, 2 април обаче е възможна дата. Проблем би било, ако се избере датата 26 март, заяви, цитиран от БНР, заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. Разписките от машините за гласуване, които ще служат за отчитане на изборните резултати, ще са от специална хартия и ще се подпечатват като бюлетини, обясни пред NOVA Томов.

От 14 часа днес президентът Румен Радев ще проведе работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на ЦИК. След нея държавният глава ще вземе решение за разпускане на Народното събрание и ще определи датата за следващите предсрочни парламентарни избори.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук