Трета контрабанда на злато за 4 дни спряха на „Капитан Андреево“

контакти

Над 4.4 кг златни накити задържаха при проверка на автобус митническите служители на „Капитан Андреево“. През последните четири дни това е трети опит за нелегално пренасяне на изделия от благородни метали през пункта, информират от Агенция „Митници“.

Превозното средство с румънска регистрация пристига на „Капитан Андреево“ вчера, на път от Турция за Румъния. В зоната на митнически контрол двамата шофьори и пътниците заявяват, че не внасят стоки, парични средства и ценности за деклариране. Служителите обаче се усъмнили и автобусът е селектиран за щателна митническа проверка, при която е открит специално изграден тайник в арматурното табло. От укритието са извадени 25 пакета с бижутерски изделия от жълт и бял метал – пръстени, обеци, гривни, медальони, синджири и колиета. Извършената експертиза от вещо лице установява, че пакетите съдържат 4490.67 г накити от 14-каратово злато на обща стойност 404 160.30 лева.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура-Хасково. Контрабандните златни изделия са задържани. Водачът на автобуса К.А., на 54 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и забрана за напускане пределите на Република България, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

От Агенция „Митници“ припомнят, че при пренасяне на изделия от благородни метали през граница на страната, външна на ЕС, нормата за безмитен внос на бижута и аксесоари от злато и платина е до 60 грама, а от сребро до 300 грама.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук