„Тренд“: 2023-та ще е по-лоша от 2022 г., според 44% от българите

Регистрираме поредна година с лоша оценка – само 12% от всички пълнолетни българи оценяват 2022 г. като добра година за България, а 79% като лоша. Очакванията за идващата 2023 г. не са оптимистични. 44% са на мнение, че България я очаква една по-лоша година от 2022 г., се казва в проучване на „Тренд“, по поръчка на в-к „24 часа“.

Лошите оценки започнаха още с Ковид пандемията през 2020 г. и се задържаха през 2021 г. Войната в Украйна, политическата криза и инфлацията вероятно са от основните аргументи на българите за лошата оценка за отминаващата 2022 г.

В личен план 2022 г. е била добра година за малко над половината българи (51%). Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За  малко над една трета (36%) отминаващата година е била лоша. По-младите (18-39 г.) оценяват годината чувствително по-добре за себе си в личен план, отколкото най-възрастните (над 70 г.), сред които дяловете са обърнати – за два пъти повече годината е била лоша, отколкото добра.

30% очакват по-добра 2023 година. И тук личните очаквания са по-оптимистични, но дяловете са близки – 36% очакват 2023 г. да е по-добра година за тях в личен план, но 27% споделят негативни очаквания.

Два месеца след предсрочните парламентарни избори, електоралната картина в страната не търпи съществена динамика в сравнение с резултатите от вота през октомври, посочват от „Тренд“. ГЕРБ остава лидер с 25.8% от гласуващите. „Продължаваме промяната“ държат второто място с 19.2% от гласуващите, на убедителна дистанция от ДПС (11.6%) и Възраждане (11.3%). БСП запазва петото място с 9% подкрепа от гласуващите, следвани от Демократична България (7.3%) и Български възход (4%).

През декември се регистрира рекордно нисък процент положителна оценка за работата на парламента (9%), а 82% дават отрицателна оценка. Малко над една четвърт (26%) пък оценяват положително работата на служебния кабинет. Отрицателните оценки за работата на президента вече няколко месеца превишават положителните, се казва в проучването, повече за което може да видите тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук