ТРЕНД: ПЕТ ФОРМАЦИИ СИГУРНИ ЗА СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ

[quote]ВОДЕЩ ПРИОРИТЕТ, СПОРЕД ЗАПИТАНИТЕ – РАБОТНИ МЕСТА[/quote]

Пет формации, със сигурност, ще попаднат в следващото Народно събрание – ГЕРБ, БСП, Обединени патриоти, ДПС и „Воля“. Разликата между първите две партии е малка, но ГЕРБ запазва първа позиция. Това сочат данни от национално представително проучване на изследователски център „Тренд“, проведено сред 1002 пълнолетни български граждани, интервюирани по метода лице в лице. Теренът на изследването е проведен между 10 и 17 януари. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователския център.

ГЕРБ удържа първото място (32,2%) пред БСП (29,3) с почти 3% преднина от гласуващите. Обединените патриоти запазват инерцията си от вота за държавен глава и разполагат с 10,4%. След тях се нарежда ДПС със 7,8%. Новият проект на Веселин Марешки е сигурен участник в следващото Народно събрание с близо 6% подкрепа. На електорален въпрос с предварително зададени опции сред всички партии и коалиции, „Воля“ показва дори по-висок резултат.

Малко под чертата остава Реформаторски блок с 3,7% от заявилите, че ще гласуват. Моментната картина сочи, че ДСБ (1,2%), АБВ (1%) и „Да, България“ (0,7%) няма да имат представителство в парламента. Опцията „не подкрепям никого“ събира малко под 4%.

Въпреки високия процент на заявили, че ще упражнят правото си на глас, към момента не може да се очаква избирателна активност по-висока от тази на президентските избори.

Българите гледат с оптимизъм на 2017 г. 63% от запитаните са на мнение, че това ще е една добра година, докато малко под една четвърт са на обратното мнение. Традиционно на такъв тип въпроси по-младите са по-оптимистично настроени, за разлика от тези над 60 години, при които оптимизмът е на по-ниски нива.

Според запитаните, основни приоритети за България трябва да бъдат – създаването на работни места, борба с корупцията, икономическо развитие, недопускане на бежанци, реформа в здравеопазването, съдебната система… се казва в проучването. То разглежда още отношението към личностите на политическата сцена, готовността да се гласува за нова партия на предсрочните избори за парламент и др.

Снимка: kanal3.bgПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук