„Тренд“: За 88% е важно да се спортува, 76% не спортуват

Почти консенсусно (88%) българите споделят мнението, че е важно да се спортува. Само 5% са на обратното мнение. В същото време по-малко от една четвърт (23%) от всички интервюирани спортуват, а останалите (76%) не спортуват, се казва в проучване на „Тренд“ за нагласите върху двигателната активност и спортните навици на българите.

Все пак, данните от тези твърдения ясно показват, че в българското общество съществува концепцията за положителните страни на спорта, което е добра основа за мотивирането на повече хора да спортуват.

Сред тези, които не спортуват, основен аргумент е, че нямат свободно време. В пъти по-ниски дялове се регистрират в отговори като „нямам мотивация / интерес“ или „нямам физическа възможност“, които са на второ и трето място като дял посочили.

Основен мотив на спортуващите да практикуват някакъв спорт е здравето (80 процентни пункта). След това се нареждат опциите „за забавление“ (46 процентни пункта), за подобряване на спортната форма (39 процентни пункта), за почивка (39 процентни пункта) и за подобряване на външния вид (35 процентни пункта).

Над половината от българите оценяват здравословното си състояние като отлично (19%) или много добро (35%), докато 11% като лошо, се казва в проучването.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук