Тренд: Едва 11% очакват подобряване на икономическото положение в страната

78% от българите се страхуват как ще свържат двата края през 2023 г.

Едва 11% очакват икономическото положение в страната да се подобри. Профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора. По-голямата част – 55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29 на сто – да няма промяна. Това става ясно от данните, цитирани от БНТ, на националното представително проучване относно икономическите нагласи сред пълнолетното население у нас, изготвено от социологическа агенция „Тренд“.

Според проучването, 78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 г. В него са участвали 1001 респонденти.

77% от хората ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си за дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение. 56% от българското общество пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят.

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук