Тренд: ГЕРБ с преднина от 3,5% пред БСП. ДПС и Патриотите със сходна подкрепа

55% смятат, че предсрочни парламентарни избори не са необходими

контакти

ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с преднина от 3,5% пред основния си опонент БСП. ДПС и Обединени патриоти се ползват със сходна подкрепа, като разликата между двете формации е по-малко от 1%. Трудно може да се дават категорични оценки в реална изборна ситуация коя от двете политически сили ще заеме трета позиция. Реформаторският блок продължава да поддържа инерцията си, набиращ 1,9%. При запазване на тези нива на обществена подкрепа, за „Воля“ (1,6%) ще бъде предизвикателство попадането в ново Народно събрание. Не се отчита съществена динамика и при извънпарламентарните партии „Да, България“ (1,6%) и ДСБ (1%). 37% пък декларират, че няма да упражнят правото си на глас.

Данните са част от проучване на изследователски център „Тренд“, по поръчка на вестник „24 часа“, отнасящо се до нагласите на българите спрямо основните партии и институции. Проведено е в периода 10-18 януари. Основният извод е,че последните три месеца се характеризират с липса на динамика в обществените нагласи.

Парламентът остава с най-ниска положителна оценка за работата си (24%), докато 63% дават отрицателна оценка.

35% дават положителна оценка на работата на правителството. Основната част от положително настроените са привържениците на ГЕРБ, които са почти единодушни в добрите си оценки за кабинета. Симпатизантите на Обединени патриоти са по-разколебани в мнението си, но въпреки това почти две трети от тях поддържат подкрепата си за правителството.

Не се отчита и динамика в оценките за работата на президента в последните три месеца, като през януари 65% дават положителна оценка за нея, а една пета – отрицателна.

Тествано е и мнението за необходимостта от предсрочни парламентарни избори. Мнозинството (55%) смятат, че нов вот не е необходим, а под една четвърт (23%) са на обратното мнение. Основната част от смятащите, че са необходими предсрочни парламентарни избори, идват от редиците на симпатизантите на БСП, но дори и те не са категорични в мнението си. Само половината от тях изразяват позиция за нови предсрочни парламентарни избори, се казва в проучването. Допълнителни подробности за него – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук