ТРЕВОГА: СВЕТОВНИ ПЪРВЕНЦИ СМЕ ПО ИЗЧЕЗВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО

България е на първо място в света по изчезване на населението. Демографската катастрофа се засилва и от голямата смъртност, и от неравенството между нивата на развитие на районите нея, припомни тревожните статистики експертът по демография проф. Петър Иванов пред БНР. Според данните страната ни намалява всеки ден със 164 души. Това прави 60 000 годишно, заяви ученият.

В негативната тенденция водеща е Северна България, чието население намалява 7 пъти по-бързо спрямо това на Южна и Югозападния регион, в който попада столицата.

Процесът на циганизация на българските населени места е потресаващ. Тези малцинства започват да излизат все повече като чисто количество над българското население, допълва плашещата статистика социологът Илия Джамбазов, според когото има държави, нямащи нищо против ние да бъдем сведени до 4-5 милиона.

Джамбазов, проф. Иванов и други експерти по демография коментираха също така проблемите на регионалното неравенство у нас. По общо мнение, нужно е преодоляване на концентрацията на инвестиции и средства в едни районни за сметка на други, явяващо се една от предпоставките населението на страната да се топи с ужасяващи темпове.

За всяка болка има лек – Аптека ГЕЧЕВДимитровград, бул. „Трети март” – 9Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук