Трафиканти пробват алтернативни начини за пренасяне на валута

контакти

Рекорден случай на недекларирана валута – 1 562 865 евро, с равностойност 3 056 698 лева, разкриха служители на митнически пункт (МП) Капитан Андреево. Тя е открита на 23 март в лек автомобил BMW с румънска регистрация.

Любопитното в случая е, че толкова голямо количество пари се пренася в лек автомобил. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол, вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне, коментират от Агенция Митници.

Подробности за случая от вчера обявиха на съвместен брифинг началникът на МП Капитан Андреево Георги Господинов и Мария Кирилова, заместник районен прокурор на Районна прокуратура – Хасково.

Водачът на BMW-то – турски гражданин, пътувал със съпругата и 18-месечното им бебе от Румъния през България за Турция. Превозното средство е селектирано за щателна проверка. Под предните седалки и между предната и задната седалки са открити осем полиетиленови плика, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата валута е 1 562 865 евро. Нарушителят обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси. С тях планирал да си купи жилище в Турция.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура – Хасково – Териториално отделение – Свиленград. 41-годишният водач е привлечен като обвиняем.

От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева.

„С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка“, казва началникът на МП Капитан Андреево.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук