„Тракия икономическа зона” гледа към Хасково и Бургас

„Тракия икономическа зона” обръща гледа към Хасково и Бургас с инициатива за сътрудничество. Успяхме да се споразумеем с двете общини за общо представяне на проекта, тъй като имаме много допълващи се неща, полезни за всички – Бургас разполага с пристанище, Хасково – с територии и добра, качествена работна ръка, анонсира председателят на клъстера инж. Пламен Панчев. В предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria той коментира, че инвеститорският интерес расте и от началото на годината икономическото обединение е в преговори с четири сериозни компании.

„Тракия икономическа зона“ представлява обединение на девет общини – Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи и Стамболийски и две сдружения – „Клъстер Тракия икономическа зона“ и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив“. Началото е положено с отваряне на първия завод, преди 20 години. Привлечените досега инвестиции са над 1,5 млрд. евро, а създадените работни места повече 30 хиляди. Около 140 са фирмите, инвестирали в региона, конкретизира инж. Панчев. Процесът от заявяването на интерес до конкретните стъпки за реализация, по думите му, трае около година.

С развитието на „Тракия икономическа зона“ Пловдив се превърна в един от най-големите индустриални центрове у нас. „Всички тези зони, малки общини, ползват потенциала на Пловдив – учебните заведения, университетите, кадрите, административния опит… Голяма част от работещите в индустриалната зона в Раковски, например, са от самия град, Това помогна и за реализирането на много млади хора“, коментира още Пламен Панчев.

Снимка от http://1kam1.comПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук