ТОРТИЛА ФЛЕТ В БЪЛГАРИЯ, ДА ПОМОГНЕМ

бедно семейство
контакти

[quote]МАЙКА И ТРИТЕ И ДЕЦА ИЗНЕМОГВАТ СЪС 102 ЛВ. МЕСЕЧНО[/quote]

Като в романа на Джон Стайнбек „Тортила флет” се развива съдбата на едно българско семейство от Елин Пелин. Но не в хумористичния, а в драматичния смисъл – бедност. В една от главите на романа Дани и приятелите му помагат на майка, хранеща децата си само с боб. Те така свикнали с него, че от по-разнообразната храна взели да се разболяват. С боб и ориз, най-вече храни децата си и Илонка Върбанова от Елин Пелин. Но, ако за веселите герои на Стайнбек чашата вино е цел, която, при наличие подслажда живота, тя дори не може да си го помисли. Защото безпаричието е накарало семейството от година и половина да се намира на ръба на оцеляването. Дори без ток. В 21 век. В България. В Европа. Децата на Илонка нямат щастието да се усмихват като другите. Нито да имат тяхното самочувствие. Или здраве. Защото майка им е без работа. Без пари. Без надежда…

Завесата към тази драма открехна преди дни предаването на БТВ „Преди обед”. С такива истории е изтъкана нашата действителност, констатира авторката на репортажа Рая Радичкова. В него без изкуствен драматизъм, без краски и грим, реално е описан животът на 39 годишната жена и трите и деца. Има и четвърто дете, но то е извън семейството. Всички живеят със 102 лв. на месец! От близо две години нямат ток. Светят си със свещи, вечерят на тъмно, когато има какво… За тях плащането на сметки е непосилен лукс. Топло през зимата осигурява печка на твърдо гориво. Но се пали само колкото да „обърне” въздуха. За някои и въглищата са лукс.

Тежка беше зимата, признава пред камерата Илонка. Няма дограма, прозорците не се затварят добре, духа отвсякъде. Спим облечени. Греем вода в казан, перем на ръка, готвим на две тухли и една ламарина. Всички мебели са счупени, заковани, пружините на леглата излизат. Месо децата ми не знам откога не са яли. Сирене, кашкавал, мляко също. Ядат боб, ориз…, изрежда жената. Едно от децата – 17-годишната Диана вече страда от диабет. 13-годишният Явор пък често вдигал високо кръвно, вследствие на лошата храна.

Минава ми мисълта да запаля къщата, в която живея със семейството си. Да не ми пращат служители да ми вземат децата. Това няма да стане. Ако още един път ми пратят такива, цяла България ще гледа какво ще се случи. Не виждам изход, заявява тя.

Майката прави неуспешни опити да получи помощи като самотен родител. Причината – непрекратен брак с бащата на децата, който не живее с тях. В търсене на изход Илонка е готова на всичко. Преди време дори решила да продаде бъбрека си. Друго нямам какво да продам, констатира тя.

Иска само едно – работа, която трудно се намира. Особено в малкия град. Готова е на всичко, да отгледа и възпита децата си.

Ние не можем да дадем на Илонка Върбанова  работа. Но можем да подкрепим колегите от БТВ в това повече хора да научат за съдбата на семейството. Да помогнат – кой с каквото може, къщата да светне от електричество и истински усмивки.

Затова със съгласие на майката, публикуваме адрес за контакт. Добри хора има. Вярваме, че в тежкия момент мнозина ще се отзоват. От полза ще е дори изпратената дребна сума. А може и повече. Помощта няма да е напразна – ще върне надеждата в един дом.

Илонка Горчова Върбанова,

Област София,

Община Елин Пелин,

Гара Елин Пелин,

Улица „Хан Крум“ 50,

Тел. 0887/193 240

Репортажът по БТВ може да видите чрез този ЛИНК. Историята започва малко преди 14-та минута. Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук