Торовият завод „Неохим“- Димитровград спира работа в очакване на по-евтин газ

Изпълнителният директор Мирослав Димитров пред телевизия Блумбърг

Планираното за месец август увеличение на цената на природния газ е съкрушителен удар срещу българската индустрия. Ако КЕВР одобри предложената цена от „Булгаргаз”  в размер на 287 лева за мегаватчас, ще преустановим производството си и не е ясно до кога. Ще бъде много трудно за бизнеса да продължи да работи, да продължи да произвежда, да продължи да плаща заплати и да изпълнява ангажиментите си към хазната. Някои от нас няма да оцелеят. Това каза инж. Мирослав Димитров, изпълнителен директор на „Неохим“ и заместник-председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов по телевизия Блумбърг.

„По-високата цена ще бъде пагубна за нас. В Европа се убива химическата индустрия и индустрията като цяло. Няма да се учудя, ако производствата започнат да се местят в посока към Африка, например”.

Въпреки че бяха обещани компенсации за природния газ, не виждаме действия в посока на изплащането им. Според нас е необходимо да се възстанови нормалният диалог с „Газпром”, защото все още имаме договор с компанията и по всичко личи, че цените биха били много по-добри, ако този договор може да се изпълни.

Вчера излезе информация, че ще има доставки с танкери, но по думите на събеседника трудно ще бъде компенсиран тръбният газ само с доставки с танкери с LNG. Необходимо е да знаем дали има дългосрочни договори, дали „Булгаргаз” планира дългосрочни договори до 2023 година, с което да обезпечи потреблението в България, подчерта инж. Димитров.

Разчитаме на азерския газ, но той ще бъде само една трета и то от годишното ни потребление. Топлофикациите работят основно зимните месеци, което означава, че той няма да бъде дори една трета от потреблението ни през зимата, посочи събеседникът.

Очакваме действията на българската държава и на Европейския съюз за справяне с енергийната криза. „Неохим” е предприел необходимите действия, за да обезпечи договорите си, които има с клиенти и за целта сме отделили стока на склад.

Предприятието за минерални торове планира възможно най-скоро да започне капиталния си ремонт, а след това – в зависимост от развитието на ситуацията, от действията на държавата и ЕС, както и от цената на природния газ, компанията ще реши дали да възобнови дейност и дали има смисъл да работи.

„Разчитаме нещата да се подобрят, но честно казано не сме много обнадеждени към този момент”.

При цена на природния газ около 140 лева за мегаватчас  – каквато беше тя през април и каквато беше обещано да бъде запазена по един или друг начин чрез компенсации, ще можем да изплащаме заплати, останалите задължения на дружеството и да сме на печалба.

Към този момент сме спрели продажбите на стока заради това, че очакваме да разберем каква ще е цената на природния газ, за да направим нашите калкулации и да предложим отново на пазара нашите продукти.

Целия разговор може да гледате във видеото – на следния ЛИНК.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук