Топ климатолог: Според горещниците, предстои невиждана от 100 години зима, но…

Днес е последният горешник и ако се съди по горещниците, такава зима, каквато предстои, сигурно не сме виждали в продължение на 100 години. Трябва да е ужасно студена. И миналата година обаче горещниците бяха горещи, а зимата се оказа ужасно топла, коментира пред БТВ климатологът проф. Георги Рачев.

Докога е ясно, че ще продължи жегата, той обясни с думите на Патриарха на българската литература Иван Вазов – „от никъде взорът надежда не види“…, поне до 13-14 август. След седмица например, около 6 август отново ще е 40-42 градуса. Балканите поемат поредната африканска вълна, каза Рачев.

Дълго и много топло време ни очаква, без валежи. Рано или късно времето се променя, но засега надежда взорът не види, поне до средата на август, сподели топ климатологът.

Трябва обаче да се отчете, че прогнозата може съвсем да не е такава, каквато изглежда, за по-продължителен период. В средата на юли Рачев заяви, че до края на месеца температурите няма да надминат 40 градуса, дори в най-южните части на страната. Оказа се не само, че не е така, ами имаме и поредица от температурни рекорди.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук