Топли или студени напитки и каква храна да приемаме в жегата?

Много високи ще са температурите през днешния ден. В почти цялата страна те ще надхвърлят 35 градуса. На прага сме на горещините в следващите периоди и е ясно, че в такива моменти трябва да приемаме повече течности. Топли или студени обаче са за предпочитане да бъдат напитките и какви храни да приемаме?

Един от универсалните методи за справяне с жегата и поддържане на баланса, е приемът на топли напитки. Добре е те да са с температура около 40 градуса. Препоръчителна напитка през летните жеги е чаят, който не е горещ, но в никакъв случай не е и студен. Подобни напитки уравновесяват температурата на тялото и околната среда. Освен това имат способността да намаляват загубата на течности от организма, според gotvach.bg.

С настъпването на летните месеци и високите температури се увеличава приемът на студена вода и всякакви напитки за разхлаждане. Експерти от Германия обаче твърдят, че човек не трябва да набляга на студените напитки, а напротив – да се стреми към консумация на вода със стайна температура, пък, посочва media.framar.bg.

Много хора не знаят, че през летните жеги е добре да консумираме топъл чай или друга топла напитка, за да изравним температурата. Това не пречи да ядем и студена диня, разбира се, но когато има голяма разлика в температурите, щом човек яде студени храни и пие студени напитки, започва да изпитва напрежение и да се поти. Но това не значи, че не трябва да яде. Трябва да яде големи количества плодове и да се научи да пие вода, което е едно от най-важните неща, казва пред агенция „Фокус“ диетологът д-р Огнян Симеонов.

Друго важно, на което хората трябва да се научат, е, че преди всяко хранене е полезно да пият по две чаши топла вода. Топлата вода е като еликсир за червата. Тя прави нещо като вътрешно измиване. На същия принцип, по който ние се къпем външно, топлата вода ни почиства отвътре. И ако не всеки път, то поне сутрин преди закуска е хубаво да правим това нещо. То помага и за изгарянето на излишни телесни мазнини… Хората напълняват от две неща. Едното е хранене, защото може да се намалят малко килограми при гладуване, но за сметка на това се натрупват мускулната маса и мазнини и се получава йо-йо ефект. Другото са емоционално неразрешените проблеми. Всеки човек знае, че когато е преживял нещо, което е по-сериозно, качва килограми, споделя д-р Огнян Симеонов по темата за храните, които е най-полезно да консумираме през лятото.

Макар пиенето на чай или кафе да е общоприето средство за справяне с жегите в някои култури, най-добрият начин за разхлаждане е чашата студена вода или сок, изстудено бяло вино, бира или айран, обяснява пред БТВ кардиологът Арман Постаджиян.

Факт е, че приемът на топли напитки води до известно разхлаждане, най-вече чрез акта на изпотяване, който следва. Но след това, реално погледнато, се губи този ефект. Интуитивно нещо, което правим – да посегнем към студената напитка, е правилно и би ни разхладило, казва проф. Постаджиян.

Останалите препоръки за предпазване от жегите са широко известни – да стоим повече на сянка, да ограничим излизанията на открити пространства следобед, да носим шапки, светли дрехи, температурата в стаята или колата да не е много по-ниска от външната и т. н.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук