Томина неделя: Блажени са тези, които без да видят, са повярвали

контакти

Днес е Томина неделя, когато християните почитат паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома, известен с прозвището Неверни.

Евангелските писания разказват, че когато Исус възкръснал, явил се на учениците си, но Тома не бил сред тях. По-късно те му казват: „Видяхме Господа“, той им отвръща: „Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам“.

На осмия ден от възкръсването си Христос се обръща към Тома и му казва: „Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали“. Когато Тома сам се убедил във Възкресението, паднал на колене пред Спасителя и молил за прошка. Апостолът обаче не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните Христови ученици.

Според традицията, Томина неделя се отбелязва в последния ден от седмицата след Великден. Тя е наречена Светла или Празна, както и предходните дни, в които не се подхваща тежка работа.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук