ТОДОРОВДЕН – ПЪРВИЯТ ПРОЛЕТЕН ПРАЗНИК

контакти

Въпреки че има още около две седмици до Първа пролет, Тодоровден се смята за първия празник от новия сезон. Той е подвижен и се отбелязва в първата събота на Великия пост.

През 2014 г. Тодоровден се пада на 8 март, през 2015 г. – на 28 февруари, през 2016 г. – на 19 март…Почит към паметта на Свети Теодор Тирон пък се отдава на 17 февруари. Преданията разказват, че светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. В православния календар има няколко светци, носещи името Тодор, но народът не прави разлика между тях.

Празникът е познат като Конски Великден. Според традицията, при изгрев слънце мъжете подготвят конете и ги отвеждат на водопой. После идва ред на конното състезание, наречено кушия. Жените от своя страна заместват обредни хлябве и варят жито, което благослават в храма. Победителят в надбягването обикаля с коня си по всички къщи и получава поздравления.

На Тодоровден празник имат хората, носещи имена Тодор, Тодора, Теодор, Теодора, Тошо, Дора и др.   

Снимка от: horses-bg.net  Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук