„Това беше сложен проект…“ Откриха обновената сграда на Областна администрация – Хасково

контакти

Кметът на Община Хасково Станислав Дечев, временно изпълняващият длъжността областен управител Мартин Узунов и представителят на фирмата-изпълнител Михаил Александров прерязаха лентата на обект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация – Хасково“, съобщават от Общината в областния град.

„Това беше един от най-сложните проекти, които Община Хасково е изпълнявала и за наша радост, приключи успешно. В едни ужасни времена на ковид-пандемия, на инфлация и на галопиращи цени, строителят успя да изпълни обекта, както е заложен, затова искам специално да му благодаря“, каза  в обръщението си кметът Станислав Дечев. Той поздрави и екипа на проекта с ръководител инж. Даяна Добрикова. „Това са експертите, които изпълниха проект за енергийна ефективност на една от емблематичните за Хасково сгради и заслужават адмирации“, допълни градоначалникът. На официалната церемония присъстваха председателят на Общински съвет – Хасково Таня Захариева, заместник-кметът Динко Тенев, експерти, граждани.

Изпълненият проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сграда на Областна администрация – Хасково“ е в пълно съответствие с Инвестиционната програма и провежданата политика на Община Хасково за по-висока енергийна ефективност и пряко намаляване на крайното енергийно потребление, подобряване на мобилността на хора с увреждания и косвено намаляване върху парниковите газове.

По сградата са извършени основни строително-монтажни и енергоспестяващи дейности. Освен подмяна на дограма, поставяне на топлоизолация по външни стени, по покриви и подове, е изградена нова отоплителна/охлаждаща инсталация, базирана на термопомпен агрегат, конвекторни отоплителни/охладителни тела за високостенен и таванен монтаж, алуминиеви радиатори за санитарните помещения, разпределителна мрежа и щрангове, допълнена с нов котел на природен газ, ситуиран в изградено котелно помещение с нов комин. Подменени са съществуващите осветителни тела с нови LED осветители. Сградата е газифицирана с изпълнена нова ел. инсталация за газификацията, изградена е нова пожароизвестителна инсталация. Във връзка със спазването на Наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, на западното крило на сградата е изграден нов външен асансьор, който осигурява връзка от фоайето до следващите три етажа, заети от административни структури. Във фоайето на южното крило на сградата е монтирана платформа за придвижване на хора с двигателни увреждания.

Основната цел на проекта е повишаване на енергийната ефективност в административните сгради на държавната и общинската администрация. С приключването на ремонтните дейности се подобриха експлоатационните характеристики, удължи се жизненият цикъл на сградата и се подобри работната среда на служителите и на посетителите на административната сграда. Проектът стартира на 13 октомври 2020 г. Общата му стойност е 2 255 523 лв., от които ЕФРР 1 917 279 лв., националното финансиране е 338 343 лв.

Проектът „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково“ се осъществява по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020 г.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук