Ти ли си във видеото? Фейсбук завря от фишинг препратки. Не отваряйте

Зачестиха сигнали от потребители, че са получили съобщения от свои приятели във Фейсбук, които ги питат: Ти ли си във видеото? Под тях, пък, има линкове.

Оказва се, че те не са пращали нищо, но докато се усетите, може да щракнете върху посочения адрес, което да ви създаде проблеми с профила и куп други неприятности.

Според информация в мрежата, препратката води до поредица подвеждащи страници, които заразяват с вируси, крадат лични данни, акаунти…

Трябва да имате предвид, че зловредните съобщения имат различни проявления. Днес може да пише „Ти ли си във видеото?“, утре да е нещо друго. При конкретното, например, се използват различни емотикони, които да ви заблудят, че ваш приятел ви пише. Освен това се разпространяват по различни канали, най-често по имейли, използвани за т. нар. *фишинг.

Ако попаднете на подобни в социалната мрежа, може да попитате контакта си дали действително е пращал нещо и ако не е – да не отваряте препратката. Ако все пак натиснете и ви се появят нови страници, трябва да ги затворите, без да кликвате върху следващи отметки или да попълвате каквото и да било. Съответно, препоръката към потребителите е, когато действително изпращат линкове, да поясняват ясно, че го правят.

*Фишинг (на английски: phishing – от нарочно промененото fishing – риболов) е злонамерен опит за придобиване на чувствителна информация като потребителско име, парола и детайли на кредитна карта, като извършителят приема чужда самоличност при електронни комуникации.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук