ТЕЦ „Марица 3“ увеличава заплатите с 15% и разкрива нови работни места

контакти

Считано от първи януари 2024 г., „ТЕЦ Марица 3“ АД увеличава заплатите на работниците и служителите с 15 %, информира Юлиян Семерджиев – председател на Съвета на директорите. От месец октомври също така двукратно бяха увеличени и предоставяните ваучери за безплатна храна.

Към момента средната заплата в Дружеството е сред най-високите в региона. Тази тенденция ще се запази и през следващата година. След увеличението, общата годишна сума, плащана за заплати в централата нараства на 7 милиона лева.

За съжаление, област Хасково се нарежда на дъното на класацията по размера на средната работна заплата, според последната статистика на НСИ. В допълнение, броят на заетите са намалели, спрямо същия период през изминалата година и това определено е тревожна статистика.

Притеснителна също е и информацията, оповестена през тази седмица, за спиране дейността на другия голям работодател в Димитровград, а именно „Неохим“ АД. Надяваме се това спиране да е временно, както и то да не се отрази върху броя на заетите в предприятието работници и служители, посочват от Централата.

На този фон през 2024 година „ТЕЦ Марица 3“ АД ще продължи да увеличава своя числен състав, за целта има намерение да разкрие около 50 бр. нови работни места. Това ще затвърди статута ни на един от най-големите работодатели в региона, казват още оттам.

Все по осезаем обаче става проблемът с намирането на квалифицирани работници и служители, заявяват от Централата. Липсва както ремонтен, така и експлоатационен персонал. В дружеството са предвидени възможности за обучение и квалификация, но въпреки това се усеща недостигът на работници и служители с базова компетентност.

През 2024 г. предизвикателствата пред сектора ще се увеличават, тъй като предстоят много промени както в национален, така и международен аспект. Планираме да продължим работата по започнатите инвестиции, които ще осигурят по-добри технически и екологични параметри на централата, а също и нови работни места, обясняват от „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук