ТЕЦ „Марица 3“ спрян от РИОСВ до отстраняване на проблем

контакти

След проверка от РИОСВ – Хасково, ТЕЦ „Марица“ 3 временно спря работа до отстраняването на проблем, информират от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). От ведомството посочват:

На 3 октомври редовният мониторинг на РИОСВ – Хасково установи изпускане на неорганизирани емисии в значителни количества от производствената площадката на горивната инсталация на ТЕЦ „Марица 3“ АД в Димитровград.

Констатирано е, че причина за излизащите от сградата на котелното неорганизирани емисии е технически проблем на един от димните вентилатори. На оператора е дадено предписание незабавно да се отстрани техническия проблем и да се възстанови нормалното извеждане на димните газове от горивния процес.

За прекратяване изпускането на неорганизирани емисии от сградата на котелно помещение на следващия ден – в сряда, 4 октомври 2023 г., парогенераторът на ТЕЦ „Марица 3“ АД е погасен.

В допустимите норми са стойностите за серен диоксид и фини прахови частици от началото на тази седмица досега. Това сочат данните, постъпващи от автоматичната измервателна станция АИС „Раковски“, позиционирана в центъра на Димитровград.

От понеделник, 2 октомври, когато беше разпален парогенераторът на ТЕЦ „Марица“ 3 АД, до погасяването му на 4 октомври в 09:33 ч. постоянният мониторинг на данните, постъпващи в реално време от измервателната станция в Димитровград, сочи, че не са отчитани превишения на средночасовата норма за серен диоксид от 350 микрограма/кубичен метър.

Нивото на концентрация на даден атмосферен замърсител, при което съществува риск за здравето на хората при кратковременна експозиция и е необходимо да се предприемат спешни мерки, се определя като алармен праг. Определеният алармен праг за серен диоксид е 500 микрограма/кубичен метър, измерен в три последователни часа. До момента не е регистрирано превишение на алармения праг.

През периода на работа на топлоелектрическата централа до сега не са регистрирани превишения и на средноденощната норма от 50 микрограма/кубичен метър по показател фини прахови частици (ФПЧ10).

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково извършва постоянен контрол и наблюдение на оператора ТЕЦ „Марица“ 3 АД в Димитровград.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук