ТЕЦ „МАРИЦА 3“: ПРОТЕСТЪТ Е ОСНОВАТЕЛЕН, НЯМАМЕ ПОЛЕЗНИ ХОДОВЕ

контакти

Претенциите на работещите в ТЕЦ „Марица“ 3 – Димитровград, са основателни. Действително, има забавяне в изплащането на заплатите, коментира главният юрисконсулт на предприятието Юлиян Семерджиев. Повод за думите му му са стартиралите от днес протестни действия в ТЕЦ-а, организирани от Синдикалната организация на КНСБ.

Надяваме се това да е временно състояние. Не сме отказали диалог на синдикатите, но към момента нямаме много полезни ходове за реакция. Не е от нежелание на ръководството да се изплащат заплати. Просто, икономическото състояние в държавата води до такова затруднено положение. Причините са по-далеч от нашето предприятие, допълни Семерджиев. Той конкретизира, че засега не се предвиждат съкращения, тъй като надеждите са да потръгне икономиката в България и да има необходимост от електроенергията на ТЕЦ „Марица 3“.

Според него, към момента потреблението на електроенергия е много ниско, тъй като не работи почти нищо в държавата, говорейки за производствени мощности. Влияние оказва и толерирането от страна на държавата на Възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/, на които приоритетно се изкупува електроенергията.

С решение на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране /ДКЕВР, сега КЕВР/ от 2013 г. ТЕЦ „Марица 3“ бива изваден от т. нар енергиен микс и държавата вече не изкупува от димитровградското предприятие приоритетно електроенергия. Оттогава сме на свободния пазар, а от няколко месеца – в студен резерв. Резерв означава, че получаваме средства за това, че сме в готовност, евентуално, да започнем работа при поискване от държавата. Средствата обаче не достигат за покриване запасите от въглища, за разплащане с контрагенти, не стигат и за заплати. До момента ръководството вземаше решение да се дава фиксирана сума на всеки, без значение кой каква заплата взема. Така, някои, с по-ниски заплати, имат за по-малък период да вземат назад, тези с по-високи – за по-дълъг период, конкретизира юрисконсултът.

Той обобщи, че ТЕЦ-ът, де факто, произвежда продукт, за който няма търсене на свободния пазар. Такова би се появило, ако икономиката живне, ако тръгне да се произвежда.

Ban-ODПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

  1. КАКВА ПРЕТЕНЦИЯ ДА ИСКАШ ДА СИ ПОЛУЧИШ ЗАПЛАТАТА, КОЯТО СИ ИЗРАБОТИЛ??????????????????????????????????????????????????

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук