ТЕЦ „Марица 3“ на солидарен протест: Дори не сме включени в плановете за справедлив преход

контакти

Синдикалното ръководство и ръководството на ТЕЦ „Марица 3“ подкрепи колегите си миньори и енергетици, включвайки се към организирания миналата вечер национален протест.

Солидарни с тях, недоволството си те изразиха на портала на предприятието в Димитровград, с призиви да не бъде убивана българската енергетика.

При нас особеното е, че Централата ни дори не е сред включените в т. нар. териториални планове за справедлив преход, подчерта Юлиян Семерджиев, представител на Борда на директорите.

По този начин не може да се каже, че този преход е справедлив за нас, тъй като изобщо ни няма в него. Основен принцип на ЕС е, че не трябва да има регион, който да не бъде обезпечен, да не бъде обезщетен, вследствие на т. нар. енергиен преход. Виждате обаче, че сме забравени, допълни Семерджиев, като акцентира, че това изглежда да е умишлено.

Иначе, основното настояване е вече внесените в Европейската комисия териториални планове за справедлив преход да бъдат изтеглени и преразгледани, като се организира обществен дебат.

Искането е още включването на ТЕЦ „Марица 3“ и на регион Хасково, тъй като конкретно Димитровград е с традиции в въгледобива и енергетиката. Заетите, например, пряко в тази дейност в димитровградската Централа са около 250 души, както и почти още толкова в съпътстващи дейности. Това са хора, които изцяло се препитават от работата си в енергетиката на територията на община Димитровград, бе коментирано на място.

Ако призивите не бъдат чути, възможно е да се предприемат по-радикални протести. Такива вече се обсъждат. Енергетиците освободиха блокираните пътища, за да не продължават да пречат на движението, но обсъждат предстоящи стачни действия…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук