ТЕЦ „Марица 3“ на протест: Искаме си работата!

контакти

С възгласи и плакати: „Искаме си работата“, „Искаме работа, а не глад“, „Долу Зелената мафия“, „Не убивайте енергетиката“ и други в този дух, на протест излязоха служителите на ТЕЦ „Марица 3“. В шествие от Централата енергетиците стигнаха до пътя за Стара Загора и Хасково, който затвориха за известно време. Протестът бе съпроводен от полиция, осигурила реда и безопасността при провеждането му, така че, произшествия не се случиха.

Недоволството на енергетиците идва от продължаващото нефункциониране на предприятието, след спирането му, с министерска заповед, на 21 април. Принудителна административна мярка тогава бе мотивирана с неизпълнение на предписанията, издадени от РИОСВ-Хасково.  След обжалване на заповедта и искане  предприятието да работи до окончателно произнасяне по делото, Хасковският административен съд излезе с отказващо определение. В края на миналата седмица то е атакувано пред Върховния административен съд, но до произнасянето му, ТЕЦ „Марица 3“ продължава да е затворен.

Това генерира напрежение и притеснение след служителите, които все още са на работа и пуснати в принудителен отпуск няма, но никой не знае докога ще е възможно това.

Според тях ТЕЦ-ът не е единствен замърсител на Димитровград и мярката за затварянето му е прекалена. Това можело да ги лиши от препитание.

Такова мнение изрази и юрисконсултът на Централата Юлиян Семерджиев. След спирането ни отново имаше завишени нива на серен диоксид, коментира той, заявявайки, че заповедта за спирането на централата е незаконосъобразна. Семерджиев определи целта на протеста като незабавно разрешаване на дейността. Според него, дори и да има нарушения, те не са толкова тежки, че цяло предприятие да бъде спряно за незнайно колко време.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

1 КОМЕНТАР

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук