ТЕЦ „Марица 3“ на протест в София срещу закриване на въглищни централи

Намаляване на въглеродните емисии с 40% ще застраши съдбата на десетки хиляди българи, подчертават от Централата

ТЕЦ „Марица 3“ ще се присъедини към дружествата, които апелират за преразглеждане на поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2026 година. В тази връзка представители на ръководството и на синдикатите в централата ще вземат участие в организираният от КНСБ и КТ „Подкрепа“ протест на 12 януари пред Народното събрание. Недоволството е във връзка с поетия ангажимент в Плана за възстановяване – за закриване на въглищни централи, информират в своя позиция от димитровградската централа.

Оттам подчертават, че за достатъчно електрическа енергия на огромни количества батерии не може да се разчита. Възобновяемите източници от вятър и фотоволтаици са добро решение, но не са достатъчни за пълното задоволяване на потребностите на бизнеса и на бита от електроенергия.

Да е надеждно, да е икономически изгодно и да е екологично – това са основните характеристики на всяко производство на електроенергия. Към момента обаче технологиите са на такова ниво, че нито едно от производствата не отговаря едновременно и на трите характеристики. ВЕИтата  са екологични и икономически изгодни, но не са надеждни. Въглищните и атомните централи са надеждни и икономически изгодни, но не винаги е възможно да са максимално екологични. Ето защо е необходимо т.нар. енергиен микс да бъде съставен от енергия, произведена както от ВЕИ, така и от конвенционални производители, подчертават от ТЕЦ-а в Димитровград.

Към момента въглищните централи осигуряват около 55 % от всичката произведена и потребявана енергия в българската електроенергийна система, което ги прави основен източник. Освен това те съставляват и съществен процент от енергията, която България изнася. Към момента страната ни е в топ 3 на държавите – най-големи нетни износители на електроенергия. По този начин въглищните централи осигуряват енергийното потребление на България и региона и формират значителна част от приходите, които държавата ни получава от продажба на електроенергия. Само за миналата година общите постъпления от продажба да електроенергия са за около 3 милиарда лева.

За да съществува енергийната ни система, трябва да разчитаме на достатъчно сигурни източници на енергия, като атомните централи, „лошите“ въглищни централи и централите на природен газ. Всички в бранша разбираме, че трябва да бъдат предприети стъпки за постепенна замяна на въглищата с по-екологични горива, но този процес изисква значителни инвестиции, както и време. Поради тази причина категорично изразяваме несъгласието си с плана за ликвидиране на голяма част от въглищната енергетика до 2026 година, който представлява поетият ангажимент за 40% намаляване на въглеродните емисии, коментира от димитровградската централа Юлиян Семерджиев, председател на Съвета на директорите.

Въпрос на време е въглищата да станат  част от миналото за българската енергетика. Готови сме да извършим енергийния преход по най-добрия начин, но е непосилно и безотговорно да вярваме, че това ще стане само за 3 години. Към момента решението за намаляване на въглеродните емисии с 40% застрашава съдбата на десетки хиляди българи и едновременно с това нарушава енергийната и националната сигурност на България, допълва Семерджиев.

Категорични сме, че политиците трябва да обърнат повече внимание на социалните последствия от решенията си. Не бива да се допуска толкова много хора и то в толкова кратък срок да останат без възможност за препитание, подчертават от ТЕЦ „Марица 3“.

Снимка: архивПолезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук