ТЕЦ „Марица 3“ за отчетените високи стойности на SO2: „Заложник“ сме на една апаратура

контакти

ТЕЦ „Марица 3“ излезе с позиция, след като на 10 септември бяха констатирани много високи стойности на серен (SO2) диоксид в Димитровград. От Централата смятат, че отчетените превишения не са просто високи, а плашещи, дори за целия Европейски съюз, като считат, че има нещо нередно при измерването на показателите на серен диоксид от държавната Автоматична измервателна станция (АИС) –„Раковски“, което ги прави „заложник“ на тази апаратура.

Превишения бяха констатирани от 9.00 до ранния следобед, след което влязоха в норма, като най-високата стойност бе около 10.00 часа – над 2000 мг. Завишени стойности имаше и на 9 септември, информираха от Регионалната инспекция по околна среда и води – Хасково. Това бе причина от Екоинспекцията да изпратят писмо до Електроенергийния системен оператор за незабавно разпореждане за прекъсване на производството на електрическа енергия на оператор ТЕЦ ,,Марица 3″ АД, Димитровград за 48 часа.

Констатираните преди обяд на 10 септември високи стойности на серен диоксид са високи. Дори „високи“ не е точната дума, те, по-скоро – са плашещи. Меко казано сме учудени от тези нива на отчетени концентрации на серен диоксид във въздуха на Димитровград. Направихме кратко статистическо проучване назад в годините и установихме, че това е рекордно ниво на серен диоксид не само за територията на Димитровград и България, но може би и за целия Европейски съюз. Такива нива не е имало дори когато всички централи в региона с общата си инсталирана мощност от 3300 мегавата и то без никакво сероочистване. Не сме сигурни дали такава стойност би се достигнала, ако самата измервателна станция бе поставена директно на комина на ТЕЦ-а, се казва в позицията.

Оттам коментират още, че при висока концентрация на серен диоксид, се усеща силна задушлива миризма, затруднено дишане, силна кашлица, парене в очите и дори гадене. А при концентрация от над 2000 мг, трябва да се забелязва и гъст дим.

В ранния преди обяд на 10 септември обаче, казват от Централата, в момента на отчитане на рекордните стойности, в парка много хора са се наслаждавали на хубавото време, без признаци като гореописаните, включително техни и представители на РИОСВ, МОСВ, Лаборатория на ИАОС , областен управител, журналисти и дори кандидати за народни представители…

Силно сме обезпокоени от създалата се ситуация, която както е видно, рефлектира единствено върху нашата работа. По никакъв начин не е застрашено здравето и животът на жителите на Димитровград. Считаме, че има нещо нередно при измерване на показателите на серен диоксид от АИС-Раковски, грешна методология или се касае за злоумишлено въздействие върху нея. Считаме, че всички ние сме „заложник“ на една апаратура, която отчита проблем, който реално никой не усеща, казват още от ТЕЦ „Марица 3“.

В позицията си допълват, че проблемът е придобил и политическо отражение и недоумяват, че се посяга за пореден път на Централата, която работи само с български местен ресурс-лигнитните въглища от Маришкия басейн. Според тях, не може да се говори за енергийна независимост, ако се премахнат централите и то във времена на невиждана криза.

Снимка, архив: АИС „Раковски“

 Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук