ТЕЦ „Марица 3“: Димитровград отново е обгазен, но „обичайният заподозрян“ не работи от седмица

контакти

В 11.00 часа на територията на Димитровград бе регистрирано 6-ото поредно за тази година превишение на средночасовата норма от  350 µg/m3 на Серен диоксид.

Това информират в разпратена информация от ТЕЦ „Марица 3“, посочвайки себе си иронично като „обичайния заподозрян“ за т. нар. „обгазяване“, с допълнението обаче, че Централата не работи от седмица.

Изпратиха и снимка, която илюстрира високите стойности:

Оттам поясняват, че след посочения диапазон, още един час е имаше високо ниво на този замърсител. Остават още 18 бр. превишения до допустимите 24 бр. за една година. За конкретния случай, от днес, посочват:

Тоест градът бе „обгазен“, както обичайно се нарича в медиите това. В социалните групи пък се нарича „ОТРАВЯНЕ“. В момента дори, доколкото сме запознати, тече подписка и петиция, инициирана от сдружение „Дишай Димитровград“, която е насочена срещу дейността на „ТЕЦ Марица 3“ АД.

Важно е да се отбележи, че ТЕЦ „Марица 3“ НЕ РАБОТИ В МОМЕНТА И НЕ Е РАБОТИЛ ОТ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДНА СЕДМИЦА. Спрян е още на 4-ти октомври, подчертават от предприятието, с настояване обществото на Димитровград да бъде запознато с тези факти.

Държим също така контролният орган в лицето на РИОСВ – Хасково да уведоми обществеността КОЙ точно ще понесе отговорност за регистрираното превишение.  КЪДЕ е била извършена проверка, НА КОЙ са били дадени предписания и ЧИЯ дейност ще бъде спряна?, задават въпроси от ТЕЦ-а. И са категорични, че ако Централата работеше, отговорът на тези въпроси щеше да е ясен, тъй като по подразбиране винаги сме „обичайните заподозрени“.

Сега обаче се съмняват да има яснота. В същото време, отново заявяват, че не отказват да понесат своята отговорност, но според тях, тя трябва да е справедливо определена, спрямо приноса за качеството на атмосферния въздух на Димитровград.

Категорично ОТКАЗВАМЕ да носим цялата отговорност за качеството на въздуха на Димитровград и целия югоизточен регион, където оперират 4-те най-големи въглищни централи, продължават от ТЕЦ „Марица 3“.

В този ред на мисли призовават гражданите да не се поддават на внушения, които по думите им, напоследък се правят по темата за чистота на въздуха в Димитровград. Изразяват и съжаление, че в процеса се намесват национални, а също и местни политико-икономически структури, които умишлено спекулират, с цел да извлекат дивиденти от страховете на хората. И това става именно във време, в което се решава съдбата на целия сектор „Въглищна енергетика“.

Пушекът от комина невинаги означава проблем с екологията, той означава също така работеща местна икономика, добавена стойност за региона, работа и препитание за множество хора. Считаме, че затварянето на въглищната енергетика е стратегическо решение и то не следва да се взема прибързано. Ние изразяваме своето категорично несъгласие това да се случва във време на национални и глобални икономически и военни кризи. Единствено въглищната енергетика е способна да ни гарантира автономност и запазване на икономическа и социална стабилност, подчертават от Централата в Димитровград.

В заключение коментират, че средствата, които ще получи България по Териториални планове за справедлив преход са незначителни на фона на огромните вреди, които ще понесе икономиката ни от безвъзвратното закриване на въглищната енергетика.

Тези вреди, без преувеличение, биха се квалифицирали като национална катастрофа. Апелираме за разум и отговорност към бъдещите поколения, които не заслужават да им оставим такова наследство, заявяват от ТЕЦ „Марица 3“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

2 КОМЕНТАРИ

  1. То сигурно и за саждите(за което е подписката) ще кажат,че са от друг източник. Ама нещо не се забелязват сажди по колите от както не работят.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук