Техно пробив: Учени отключили почти неограничен и чист източник на енергия

Теоретично, с малко водород – да се захранва къща в продължение на стотици години

контакти

Съединените щати се очаква днес да обявят „исторически енергиен пробив“. Според съобщението на американското Министерство на енергетиката, цитирано от БНТ, до часове ще съобщят за огромно постижение при опити с ядрен синтез.

Американски учени са отключили „почти неограничен, безопасен, чист“ източник на енергия, твърдят запознати с откритието. При ядрен синтез са получили повече енергия, отколкото е била използвана в процеса на създаването ѝ. Нещо, което се постига за първи път от близо 70 години, откакто се правят опити с ядрен синтез.

Ядреният синтез винаги е бил мечта на много учени, защото той наподобява процеса, който се случва на Слънцето. И за това са правени стотици опити този процес да бъде възпроизведен на Земята. Ядреният синтез е алтернатива на изкопаемите горива и на сегашните ядрени реактори. Само че при него не се отделя въглерод, не се произвеждат и радиоактивни отпадъци.

Теоретично, с една малка чаша водородно гориво може да се захранва една къща в продължение на стотици години.

„Това е технологичен пробив, който ще превърне термоядрения синтез в използваема енергия за човечеството, много по-рано от очакваното“, каза Денис Уайт, директор на Центъра за ядрен синтез, САЩ.

Независимо, че учените отдавна познават принципите на ядрения синтез, големият пробив в проучването му е през 70-те години на 20 век, по време на петролното ембарго. След като то пада, опитите отново са в застой. До март тази година. Заради енергийната криза, американският президент обяви допълнително финансиране за проучванията на ядрения синтез.

На теория процесът може да замени изцяло изкопаемите източници на енергия. Но това едва ли ще се случи в близките десетилетия, смятат повечето учени.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук