Технически директор за 5G: Телата ни са подложени на подобни излъчвания години наред

…но новите поколения са по-ефективни и по-безопасни отколкото старите, казва Радослав Златков

Честотите, които се използват в Европа и в България са същите, които използваме за предишните технологии, както за 5G. Тези честоти преди това са се използвали за ефирна телевизия, за уаймакс мрежи, за рутерите вкъщи. Нашите тела са подложени на подобни излъчвания години наред, заяви пред NOVA Радослав Златков, главен технически директор на телекомуникационна компания.

В началото на седмицата една от компаниите обяви, че 5G мрежата вече работи във всички областни центрове. Това отново отприщи страховете, че тази мрежа може да доведе до срив в имунната система и риск от заболявания, че засяга птици…, заформят се и протести.

Според техническия директор, подобни опасения нямат основания. Страхове винаги е имало, просто сега са по-масови, защото се разпространяват по повече канали. Най-важното е, казва той, хората да се информират от сериозни източници.

Само искам да спомена, че новите поколения са значително по-ефективни и по-безопасни отколкото старите. Излъчванията в 5G на същите тези честоти са в пъти по-малко отколкото в 4G, 3G, 2G, заяви Златков.

В студиото той коментира и поставяния от години въпрос за монтирането на антени по сгради. По темата не поясни дали има опасност за хората, но обясни, че при пускането и експлоатацията контролните органи непрекъснато извършват замервания. По думите му, няма как да се пусне базова станция, която надвишава нормите.

Експертът подчерта, че облъчването с 5G не е вредно и няма да предизвика по-голям риск от заболявания. Предимствата са, че новата мрежа ще позволи свързване на повече устройства, по-голям обмен на данни и ще подпомогне всички индустрии. Протестиращите той призова да изведат комуникацията на професионално ниво.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук