ТЕНДЕНЦИЯ КЪМ НАМАЛЯВАНЕ НА СЛЕПИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ

контакти

Тенденция към намаляване на незрящите в нашата страна се забелязва през последните години. Това за izvestnik.info коментира председателят на Съюза на слепите /ССБ/ в България Васил Долапчиев. Повод да го потърсим е Международния ден на белия бастун, отбелязван на 15 октомври.

Различни са причините за намаляване на броя на хората, страдащи от проблеми на зрителния апарат. На първо място, това е развитието на медицината и технологиите, водещи до по-бързото откриване на здравните проблеми на тялото. Следващата причина е икономическа. Има все по-малко работещи предприятия и съответно – понижаване броя на трудовите злополуки, коментира Долапчиев.

Той даде пример със себе си. Ослепях на 21 години, в казармата, когато бях сапьор. Инцидентът стана след грешка. Сега можем ли да кажем, че имаме армия, риторично попита председателят на ССБ.

По неофициални данни, около 40 хил. човека в България имат над 50% нарушено зрение. Междувременно, продължава тенденцията на намаляване числеността на ССБ. Ако в края на 2013 г. членовете са били 15007, то в края на 2014 г. те са 14437. Структурата включва 16 регионални организации, обединяващи 103 териториални. Повече – тук.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук