Телеграмата, оповестяваща залавянето на Васил Левски, е открита в Османския архив

Телеграмата, която оповестява залавянето на Васил Левски, е открита в Османския архив в Истанбул от историка Виктор Комбов, уредник на националния музей „Васил Левски“ в Карлово. Телеграмата от окръжния управител на Търново Али бей до Великото везирство е открита в края на ноември, съобщава „Телеграф“.

Това е първият автентичен документ за арестуването на Апостола на свободата в Къкрина, произхождащ от османската администрация, който става известен за изследователи. Телеграмата е изпратена на 28 декември 1872 г. Текстът на шифрованото съобщение потвърждава, че Левски е известен на турските власти “ в качеството на ръководител на цялата революционна организация, разкрита по време на съдебния процес в София, и от 3-4 г. подбудител и подстрекател на бунтове и смут“ много преди Арабаконашкия обир.

От документа става ясно, че Левски е хванат в село Къкрина. Тогава той извадил оръжие и ранил заптие, но после бил ранен и заловен с още трима души. Преводът на телеграмата, направен от проф. Орлин Събев, е публикуван в преработено издание на сборника „Левски пред съда на Портата“, излязло преди Коледа.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. от турските заптиета в Къкринското ханче… Преди около две години се появи информация, че турските власти са го издирвали по неизвестна досега снимка на Апостола. Такова обосновано предположение направиха директорът на Национален музей „Васил Левски“ – Карлово Дора Чаушева и колегата й уредник в музея Виктор Комбов. Неизвестната за широката общественост снимка е намерена в Османския архив в Истанбул, а откритието е направил Виктор Комбов.

„Има какво да се търси в архивите в Турция, където още по-резултатна би била работата на български специалисти по османотурски, струва си да се рови и в архивите в Букурещ и Белград – откриват се нови неща за нашата история и в частност за Левски”, отбеляза, тогава, Дора Чаушева.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук