Текат проучвания, с надежда да има евросредства за подмяна на стари водопроводи

контакти

Правят се прединвестиционни проучвания, за да бъдат отразени най-важните проблеми и в новия програмен период да се намерят средства по Оперативна програма „Околна среда“, сектор „Води“, за да се инвестира в критични точки. Това коментира кметът на Димитровград Иво Димов, след като в неделя водопроводът, който захранва града, се спука и водата от него, както и от резервоара, заля околовръстния панорамен път в района, дворове и гаражи.

Благодарение на бързата работа е било направено необходимото, за да не остане градът без вода. Екипите на ВиК са превключили от едната тръба на другата, за да  може своевременно да бъде напълнен резервоарът и недостигът на вода да се усети само по високите части. Поражения по околовръстния път няма, като предстои да се изчисти допълнително.

Лошото е, че етернитовият водопровод от пречиствателна станция Крумска тераса до резеровара е изключително амортизиран. За него Община Димитровград има изготвен проект за близо 8 млн. лева. Вчерашната авария беше от резервоара в посока града. Този водопровод също е етернитов. Всяка година заделяме собствен ресурс, но той е недостатъчен, за да решим проблема кардинално. Надяваме се в новия програмен период да имаме възможност да оперираме с европейски средства, за да нямаме подобни аварии. Това беше причината Държавата да настоява за консолидация във ВиК сектора, заяви кметът Иво Димов.

Градоначалникът припомни, че през 2013-2014 г. Димитровград изпълни Воден цикъл, подменяйки 4 км водопровод и 2 км канализационни тръби. Има обаче още много да се свърши. Доста са например проблемите в ВиК инфраструктурата по селата, както и в Меричлери…Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук