Театър „Апостол Карамитев“ – обновен! От септември откриват сезона

Мелпомена в Димитровград със своя продукция. Обмислят създаването на детска театрална школа

контакти

Общински драматичен театър „Апостол Карамитев“ е изцяло обновен, след реализирането на проекта, изпълняван по процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020- Димитровград”, стартирал преди две години. Остават довършителни работи, които обаче не са част от проекта и ще бъдат реализирани с общински средства. Това бе коментирано на пресконференция, в която участваха кметът на Димитровград Иво Димов, директорът на театъра Димитър Атанасов, ръководителят на проекта Тихомир Гочев, представители на Общината, на фирмата изпълнител.

Този проект бе знаков за Димитровград. Театърът не беше ремонтиран от неговото създаване. Преминахме през много перипетии, въпросителни и трудности, висока инфлация… В крайна сметка, направихме нещо, с което може да се гордее цялата общественост, заяви кметът Иво Димов.

Предстои искане за държавна приемателна комисия, която да се произнесе и да бъде издаден Акт 16 – за разрешение за ползване, което вероятно ще стане до края на юли месец. Следва отпускарският август месец. Официалното откриване се очаква да бъде през септември, след което плавно да се насищат събитията и проявите на театралната сцена.

Градоначалникът допълни, че успешно приключи сагата със столовете в салона, която определи като голяма язва. Той припомни, че с фирмата, която достави предходните столове, Общината е в съдебна процедура, като изрази убеждението си, че тези столове трябва да бъдат върнати, тъй като не отговарят на заложените в проекта изисквания… Новите монтирани столове са 341, с около 100 по-малко от преди, поради изискванията за междуредията, достъпната среда.

Доста години съм в сферата на театъра, много сцени съм обиколил и мога да кажа, че съм изключително доволен от резултата в Димитровград, където вече имаме модерна сцена, коментира директорът на театъра Димитър Атанасов.

Междувременно, ОДТ „Апостол Карамитев“ има скорошна собствена продукция. Вече имаме три представления към репертоара – детско и две за възрастни. Мислим и за още до края на годината. Актьорите са по програма, не са част от трупа, но може да станат. Ако всичко е наред, от следващия сезон може да имаме собствени актьори. Много ми се иска да направя детска театрална школа. Имаме запитвания от възрастни почитатели и за любителски театър. Вариант, който също обсъждаме, добави Атанасов.

Един от важните символи на отминалата епоха в театъра – петолъчката, над театралния салон, е запазена и реставрирана, по настояване на кмета Иво Димов. Същевременно, художникът Стефан Чурчулиев и съпругата му Аглика оказват съдействие за идеята във фоайето на театъра да се подреди постоянна експозиция с картини от фонда на художествена галерия „Петко Чурчулиев“, която да бъде акцент към отделните кътове. Последните продължават да се оформят, включително с нови пътеки, пердета и др.

Подробности за изпълнението даде ръководителят на проекта Тихомир Гочев. Общата стойност на проектното предложение е 2 412 454,33 лв., от които: 2 044 286,33 лв. – безвъзмездна финансова помощ; 368 168 лв. – финансов инструмент. По време на реализирането бе извършен цялостен ремонт на съществуващия театрален салон, както и ремонт на съществуващата сцена, който включва цялостна подмяна на съществуващото дюшеме, почистване на джобовете на сцената, подмяна на сценичното облекло. С проекта се осигури достъп и условия за пребиваване на зрители с проблеми в опорно-двигателния апарат. Чрез дейностите по проекта се възвърна функцията на централното фоайе, извърши се ремонт на фоайето на втория етаж, гримьорните, склад за костюми и репетиционната. Извърши се и цялостна подмяна на съществуващата електроинсталации и подмяна на сценичното осветление. Извърши се и цялостна подмяна на сградната отоплителна инсталация и отоплителните тела, подмяна на водопроводната и канализационната инсталации. Изградиха сe нови пожароизвестителна инсталация, система за видеонаблюдение и оповестителна инсталация. Ремонтиран е изцяло и Билетният център към театър „Апостол Карамитев“.Полезна ли ви беше тази статия?

Благодарни ще сме, ако подкрепите, според възможностите си електронен вестник izvestnik.info. Вашата помощ ще позволи на изданието да остане все така независимо, обективно, честно и почтено към читателите си.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете вашия коментар!
Моля въведете вашето име тук